Een anhydrietvloer is een gips gebonden dekvloer. Dat betekent dat het direct op de ondervloer van bijvoorbeeld wordt aangebracht. Anhydrietvloer worden vloeibaar aangebracht en bestaan uit anhydriet (gerecycled rest matriaal gips), zand, water en een aantal stoffen. Het gevolg is een erg strakke en gladde vloer die snel kan worden geplaatst en die niet meer genivelleerd hoeft te worden. Hierdoor is hij veel vlakker dan traditionele dekvloeren en uitermate geschikt voor vloerbekleding zoals een gietvloer, waarbij het erg belangrijk is dat de ondervloer glad is. Het verschil tussen een anhydrietvloer en een betonvloer/dekvloer is dat het hoofdbestanddeel anhydriet is en niet beton cement. Vervolgens kun je je vloer afwerken met elke vloer die je wilt.
De kosten
Omdat een anhydrietvloer een dekvloer is, wordt deze vaak in bouw toegepast. Alleen als onderdeel van een volledige vloerrenovatie met schuimbeton kun je deze vloer ook gebruiken in bestaande woningen. Wil jij een anhydriet dekvloer gebruiken voor vloerverwarming, dan kun je rekenen op prijzen van tussen de €5 en €15 per vierkante meter. Deze prijs is vergelijkbaar met die van cementvloeren. De keuze om voor anhydriet te kiezen zou dus niet financieel moeten zijn.
Voordeel van anhydrietvloer
Voor een anhydriet dekvloer betaal je dus hetzelfde als voor een dekvloer van cement. Anhydriet heeft een aantal interessante voordelen waardoor je deze optie de voorkeur zou kunnen geven.
- Anhydrietvloer is uitermate geschikt voor gebruik met vloerverwarming. Dat komt doordat ze een erg goede geleidbaarheid heeft.
- Anhydrietvloer zijn sterker en kunnen meer gewicht dragen dan cementvloeren.
- Anhydrietvloer barsten nauwelijks, krimpen minder en zetten veel minder uit.
- Anhydrietvloer is zelf nivellerend.
- Anhydrietvloer is ook buigzaam en bewapening is niet nodig.
- Je kunt anhydrietvloer bekleden met alle soorten vloeren. Soms is alleen een verflaag ook al voldoende.
Anhydrietvloer en de vloerverwarming
Doordat anhydrietvloer goed geleid zijn is deze ideaal voor gebruik met vloerverwarming. De vloerverwarmingsbuizen komen op de constructievloer of het isolatiemateriaal gelegd en de anhydrietvloer wordt er overheen gestort. Het is mogelijk een anhydrietvloer maar met 30 millimeter dikte aan te brengen, wat het ideaal maakt als materiaal wanneer je je vloer niet te ver kunt ophogen. Aangezien vloerverwarming je vloer al dikker maakt, is een dunne dekvloer dan erg mooi meegenomen. Let er wel op dat je de anhydrietvloer zeker 25 millimeter boven de leidingen laat uitkomen. Een andere reden waarom anhydriet zo geschikt is voor gebruik met vloerverwarming is omdat de kans op barsten en scheuren aanzienlijk kleiner is dan wanneer je een cementvloer gebruikt.
De nadelen van anhydrietvloeren
Aan anhydrietvloeren zijn natuurlijk ook nadelen verbonden. Het is altijd goed om deze ook in overweging te nemen als je er aan denkt dit type vloer te laten plaatsen.
- Anhydrietvloeren zijn niet geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes zoals de badkamer.
- Anhydrietvloeren kunnen dus ook niet buiten worden toegepast.
- Anhydrietvloeren drogen langzamer dan cementvloeren. Je kunt rekenen op een week per centimeter dikte.
- Anhydrietvloeren worden erg vloeibaar aangebracht en daarom kunnen ze niet goed op een helling gegoten worden.
- Er kunnen luchtbelletjes ontstaan rondom de leidingen van de vloerverwarming. Deze kun je vervolgens schuren.
Enkele aandachtspunten
Ga jij een anhydrietvloer plaatsen, houdt dan rekening met de onderstaande aandachtspunten.
- Droogtijd: geef de vloer ruim de tijd om te drogen. Heb je deze met 5 centimeter dikte aangebracht, dan moet je de vloer ook 5 weken met rust laten voor het beste resultaat.
- Schuren: sommige anhydrietvloeren moeten geschuurd worden nadat ze gedroogd zijn, om oneffenheden als gevolg van luchtbelletjes te verwijderen. Anhydrietvloer met een open structuur mogen niet geschuurd worden. Vraag dus goed na bij je specialist of je jouw anhydrietvloer wel of niet moet schuren.
- Dikte: een anhydrietvloer kan met een 30 millimeter dikte gelegd worden, maar dit wordt niet altijd aangeraden. Als dit een niet-hechtende dekvloer is, dan moet deze zeker 40 millimeter dik worden aangebracht en als het een zwevende dekvloer is, dan is 45 millimeter zelfs beter. Maak de vloer nooit dikker dan 80 millimeter. Dan duurt het drogen te lang en wordt de vloer te zwaar.
- Dikte bij vloerverwarming: als je vloerverwarming aanbrengt in de anhydrietvloer, zorg er dan voor dat deze minimaal 25 millimeter boven de leidingen uitkomt.Woodstock vloeren maakt de anhydrietvloer