Leerlingen Isis en Naomi van de Ark in Hensbroek laten hun winnende poster zien, met links van hen wethouder Marian van Kampen en rechts Charlotte Hömann-Post van Stichting MAK Blokweer.
In de posters verwerkten de leerlingen wat zij hadden geleerd tijdens de lessen en activiteiten van Expeditie Duurzaam. Zo leerden ze hoe waterbestendig hun schoolplein is en dachten ze na over manieren om de waterbestendigheid te verbeteren. Door planten te poten op het schoolplein en een groot insectenhotel te bouwen vergrootten ze de biodiversiteit. En de leerlingen deden onderzoek naar energiebesparing door miniatuurhuisjes te isoleren.
Op elke deelnemende school werd een winnaar uitgeroepen. Wethouder Marian van Kampen en Sandy Pauw van de gemeente Koggenland reikten de prijzen uit, samen met Charlotte Hömann-Post van Stichting MAK Blokweer. ‘De winnende posters voldoen helemaal aan de opdracht: ze zijn creatief, met een duidelijke duurzame boodschap,’ aldus de jury. De winnaars ontvingen een prijs voor de hele groep: gekleurde bloemzaadbommen, die de leerlingen kunnen verspreiden over hun schoolplein. Wethouder Van Kampen: ‘De mooie bloemen die hier straks bloeien zijn goed voor de biodiversiteit én leuk om te zien.’
Zien, ruiken en voelen
Expeditie Duurzaam is een lesprogramma voor de groepen 5 tot en met 8, met doe-activiteiten over duurzaamheid. De lessen worden gegeven op basisscholen de Ark in Hensbroek, de Bavoschool in Ursem, de Kelderswerf in Obdam, de St. Bernadetteschool in Zuidermeer en de Jozef en Mariaschool in Spierdijk. De activiteiten laten de leerlingen zien, ruiken en voelen wat duurzaamheid betekent. Zo ervaren ze wat hun eigen gedrag doet met hun leefomgeving, gezondheid en de planeet.