SPIERDIJK - Het Broodboetje, winkel voor brood en zuivel én de plek voor een kop koffie in Spierdijk, maakt een doorstart. Nancy Bakker, maatschappelijk ondernemer uit de Beemster, neemt de winkel over. De opzet blijft hetzelfde: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek bieden. Burgemeester Bonsen heeft zich de afgelopen maanden ingespannen om het Broodboetje open te houden. Dankzij een groep vrijwilligers en Nancy Bakker is dit gelukt.
De gemeente heeft Nancy Bakker, op voorspraak van de vrijwilligers, gevraagd of zij met het Broodboetje verder wil. Ze neemt het stokje over van Stichting Esdégé-Reigersdaal, een zorginstelling die met ruim 20 winkels mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking dagbesteding biedt. Het Broodboetje was van augustus 2020 tot maart van dit jaar één van die winkels. Esdégé-Reigersdaal besloot om financiële redenen met de exploitatie te stoppen. Een groep vrijwilligers, met steun van het Doe-team Spierdijk, vond het Broodboetje te belangrijk en te leuk om te laten sluiten. Zij hebben de winkel meer dan een half jaar gerund.
Ondernemerschap, inclusiviteit en gemeenschapszin
Deze maand neemt Nancy Bakker van Bij Moeders de winkel over. Bij Moeders in de Kosterij te Middenbeemster is een begrip in de Beemster. Nancy combineert hier haar liefde voor eten en haar passie voor maatschappelijk werk: eerlijk voedsel en sociale samenhang. Inmiddels voor veel Beemsterlingen een bekende plek voor een lunch, hightea, boodschap, afhaalmaaltijden of gewoon een praatje. Burgemeester Bonsen heeft onlangs de vergunning voor de winkel persoonlijk aan Nancy Bakker overhandigd. Dit om te bevestigen dat de gemeente Koggenland grote waarde hecht aan initiatieven die de saamhorigheid versterken. ‘Bij het Broodboetje komt alles samen wat dit college belangrijk vindt: ondernemerschap, inclusiviteit en gemeenschapszin.’ aldus de burgemeester.
Ontmoeten en verbinden
Nancy Bakker ziet de toekomst van het Broodboetje met vertrouwen tegemoet. ‘Ik zie grote overeenkomsten in beide winkels en dat begint met zeer betrokken sociale huisbazen die trots zijn op hun historische panden. Bij Moeders scheppen we een warme huiselijke sfeer waar je veel meer doet dan alleen je boodschappen. Het draait om ontmoeten en verbinden van verschillende doelgroepen. Mensen met welke achterstand tot de arbeidsmarkt dan ook, vrijwilligers en de buurt (jong en oud) met elkaar in contact brengen daar doen we het voor!’