Naast het raadsvoorstel van de begroting biedt het college de gemeenteraad ook een raadsvoorstel aan met maatregelen waarin de gemeente zich voorbereidt op de lagere bijdrage die Koggenland krijgt vanuit het Rijk. Vanaf 2026 ontvangt de gemeente minder geld vanuit het gemeentefonds, om dit verschil op te vangen zullen er maatregelen ondernomen moeten worden. Samen met de gemeenteraad gaat het college op zoek naar maatregelen om de meerjarenbegroting ook sluitend te maken.
Bij de Begroting 2025 is in navolging van de wens van de gemeenteraad een nieuwe programmastructuur opgesteld. Wethouder financiën Bart Krijnen benadrukt het belang van de nieuwe programmastructuur die in de begroting is opgenomen: "Deze transparantere begroting maakt het voor de raad gemakkelijker om kaders te stellen en controle te houden over de begroting. De begroting bevat nu 8 programma's in tegenstelling tot de 3 die voorheen gebruikt werden. Samen met de raad willen we maatregelen en kansen benutten om de gemeente verder te ontwikkelen en te verbeteren."
De begroting bevat diverse ambitieuze plannen op verschillende beleidsterreinen. Zo wordt er blijvend ingezet op het vergroten van het woningaanbod om tegemoet te komen aan de behoeften van de inwoners. Daarnaast wordt er gewerkt aan de verduurzaming en uitbreiding van huurwoningen, evenals het opstellen van de Omgevingsvisie en Woonvisie om de fysieke leefomgeving te verbeteren.
Ook op het gebied van veiligheid wordt er actie ondernomen. De gemeente Koggenland hecht veel waarde aan een veilige leefomgeving en een weerbare overheid. Er zal worden ingezet op het tegengaan van ondermijning en het verbeteren van verkeersveiligheid door fysieke aanpassingen aan diverse verkeerssituaties.
Binnen het sociaal domein blijft de gemeente zich inzetten voor een sterke samenleving waarin iedereen kan meedoen en naar elkaar omkijkt. Er zullen diverse activiteiten ondernomen worden die bijdragen aan de ondersteuning van kwetsbare inwoners, inwoners met een hulpvraag en jongeren. Daarnaast staat het evalueren van het beleidsplan Sociaal domein 2021-2024 en het opstellen van een nieuw beleidsplan op de agenda voor 2025.
Participatie speelt een cruciale rol in de plannen van de gemeente Koggenland. Door inwoners, ondernemers en organisaties te betrekken bij de ontwikkelingen, streeft de gemeente naar een inclusieve samenleving waarin ieders stem gehoord wordt. Met initiatieven als dorpsraden, doe-teams, het inwonerpanel en het platform "Koggenbuurtjes" wil de gemeente de participatie van zowel jong als oud bevorderen.
De dienstverlening aan inwoners en ondernemers zal continu verbeterd worden, met als doel om morgen beter te zijn dan vandaag. De gemeente kijkt uit naar de realisatie van de herinrichting en verduurzaming van het gemeentehuis, evenals de komst van de bibliotheek in het gebouw. Deze ontwikkelingen zullen bijdragen aan betere dienstverleningsmogelijkheden en inspirerende werk- en ontmoetingsplekken voor alle betrokken partijen.
Wij kunnen de ambities alleen waarmaken dankzij de inzet van onze medewerkers. Goed werkgeverschap en de ontwikkeling van onze mensen staat daarom hoog in het vaandel.
De gemeente Koggenland roept alle inwoners, ondernemers en organisaties op om actief deel te nemen aan de participatieprocessen en samen te werken aan een bloeiende, veilige en inclusieve gemeente waar iedereen zich thuis voelt.
De volledige begroting is in te zien op www.koggenland.nl/begrotingen.