KOGGENLAND - Vanaf 5 juni start gemeente Koggenland de campagne “HeyViespeuk. Peuken op de grond, dat kan echt niet meer!”. Hiermee wil de gemeente rokers bewust maken van de schadelijke effecten van peuken op de grond. Het is een herkenbaar beeld: je gaat een winkel binnen, je houdt een rookpauze tijdens het werk of je sigaret is op. Gedachteloos trap je je peuk op de grond uit. En daarmee veroorzaak je dus veel schade aan planten, dieren en de natuur. Om rokers bewust te maken van die schade en hen aan te sporen om hun peuk in een afvalbak of asbak te gooien, start Koggenland de campagne HeyViespeuk. Peuken op straat, dat kan echt niet meer! De campagne bestaat uit video’s, stories en posts op social media. Voor meer informatie kan gelinkt worden naar de speciale website Heyviespeuk.nl.

Peuken zijn meest gevonden zwerfafval en extreem schadelijk


Jaarlijks worden in Nederland circa 10 miljard sigaretten gerookt. 75% hiervan belandt als peuk op straat. Daarmee vormen peuken het meest gevonden zwerfafval, ook in Koggenland. De meeste peuken worden gevonden op bedrijventerreinen en winkelgebieden. Veel rokers denken dat peuken wel verteren en geen schade aanrichten. Helaas is het tegenovergestelde waar.

In peuken zitten heel veel giftige stoffen, zoals nicotine, teer, koofstofmonoxide, benzeen en azijnzuur. Eén peuk vergiftigt maar liefst 8 liter grondwater, doodt planten en dieren en blijft zo’n 12 jaar in de natuur. In peuken met een filter, meer dan de helft van alle peuken, zit ook nog eens cellulose-acetaat, oftewel microplastics. De microplastics in de filter verteren nooit en komen via het grondwater in zee terecht en uiteindelijk in de vis op je bord. Dat wil je toch niet!

“Hey Viespeuk. Peuken op straat. Dat kan echt niet meer “

Rokers vinden we vooral onder jongere mensen. Met de campagne “Hey Viespeuk. Peuken op straat. Dat kan echt niet meer” wordt juist deze doelgroep bereikt. Deze leeftijdsgroep vindt het belangrijk om duurzamer te leven. Hun gedrag wordt dan ook voor een belangrijk deel ingegeven doordat ze niet weten hoe schadelijk peuken op de grond zijn. Daarom wordt vooral ingezet op bewustwording en gedragsverandering. Dus gooi je peuk voortaan in een afvalbak, speciale asbak of koop een zakasbakje. Die kosten minder dan een pakje sigaretten en je voorkomt er heel veel schade aan de natuur en dieren mee.