KOGGENLAND - Donderdag 3 april ondertekenden wethouders van de zeven Westfriese gemeenten het ‘Convenant Regionale samenwerking duurzaamheid in Westfriesland’. Hiermee geven zij aan nauwer met elkaar op te willen trekken om de energietransitie in de regio in goede banen te leiden.

Wel of geen zonneweides en/of windmolens? En waar? Hoe gaan we op grote schaal van het aardgas af? En welke gevolgen heeft duurzame energieopwekking voor een toch al overbelast stroomnet? De vergroening van het Nederlandse energielandschap is volop aan de gang. Maar dat stelt ons ook steeds meer voor lastige keuzes.

27 nieuwe klimaattaken

De gemeenten spelen een belangrijke rol in deze overgang. Volgens het Nationale Klimaatakkoord moeten zij 27 nieuwe klimaattaken uitvoeren. Zes van de zeven Westfriese gemeenten gaan zelfs verder dan dat. Hoorn, Medemblik Drechterland, Enkhuizen, Stede Broec en Opmeer willen in 2040 ‘energieneutraal’ zijn. Dat betekent dat zij tegen die tijd net zoveel duurzame energie opwekken als verbruiken. Gemeente Koggenland hanteert daarvoor de landelijke doelstelling van 2050.

Grote opgaven

De Westfriese gemeenten werken al langer samen in de energietransitie. Als het gaat om grote opgaven als het vernieuwen van het elektriciteitsnet of inwoners helpen om hun woning aardgasvrij te maken, kun je dat als gemeente niet allemaal zelf regelen. Het regionale convenant maakt de onderlinge samenwerking nog steviger. Het bevat afspraken hoe we samenwerken, met hoeveel mensen, en wat we in de regio stap voor stap willen bereiken.

Betere ondersteuning

Jeroen Schilder (wethouder Koggenland): “Doordat wij als Koggenland regionaal weer aansluiten kunnen we de krachten bundelen en samen werken aan de (landelijke) duurzaamheidsdoelen. Ook gaat het delen van kennis en uitwisselen van ervaringen makkelijker. Zo hebben we meer slagkracht om de grote opgaven en veranderingen tot stand te brengen”.