AVENHORN - Dat is het resultaat van zo’n 2 uur enthousiaste inzet van 30 inwoners uit Koggenland.
Op Burendag, 28 september, gingen zij samen aan de slag om te zorgen voor een nog mooier en schoner Koggenland. Daarna werd het ingezamelde zwerfafval naar het gemeentehuis gebracht en gewogen. Wethouder Caroline van de Pol trakteerde de aanwezige vrijwilligers als dank op een lekkere lunch. Gemeente Koggenland zette zich vandaag ook in voor meer beplanting in tuinen. Hoveniersbedrijf G. Weel bezocht vier inwoners en verving in de tuinen stenen door winterharde planten. Zo leverde gemeente Koggenland met hulp van hovenier Gerard Weel zichtbaar een bijdrage aan Steenbreek.



Schoner en mooier Koggenland
Wethouder Caroline van de Pol: “We willen het zwerfafvalprobleem samen met inwoners aanpakken. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Als gemeente willen we dit goed faciliteren en inwoners meer bewust maken van de negatieve effecten van zwerfafval in de openbare ruimte. Door deze dag ook Steenbreek in te zetten, is Koggenland vandaag niet alleen een stuk schoner maar óók nog een stuk mooier geworden.”

Lucas Floris: de terechte winnaar
Lucas Floris uit Avenhorn wist het beste te raden hoeveel kilo zwerfafval er die ochtend in totaal was verzameld. Met zijn 40 kilo zat hij het dichtst bij het totaalgewicht van 41 kilo in de buurt. Daardoor won hij de prijs van deze actie: een kleurrijke olifant gemaakt van gerecyclede slippers. Lucas zamelt regelmatig zwerfafval in samen met zijn ouders en zus. Vaak tijdens een wandeling, een goed voorbeeld van hoe iedereen op een eenvoudige manier het verschil kan maken. Door zijn goede gok én het feit dat hij zich vaker inzet voor de strijd tegen zwerfafval, was Lucas de terechte winnaar!

De strijd tegen zwerfafval voeren we samen
Zwerfafval is een steeds groter probleem. Het is inmiddels de grootste irritatie onder inwoners. Het zorgt voor een onveilig gevoel en vermindert het welzijn. Waar zwerfafval ligt, wordt meer zwerfafval achtergelaten. Het opruimen kost veel geld. Bovendien is zwerfafval ook een toenemende bedreiging voor de gezondheid van mens en dier. Een sigarettenpeuk blijft 2 tot 12 jaar in het milieu, blik zelfs 50 jaar en plastic oneindig. Dus is actie hard nodig. Met het rapen van zwerfafval maar vooral door geen afval op straat te gooien en elkaar erop aan te spreken. Dat gaf ook Jos Loos heel duidelijk aan, naast het opruimen van zwerfafval heeft hij de ochtend aangegrepen om het gesprek over zwerfafval aan te gaan met bezoekers en winkeliers van winkelcentrum Vijverhof.

Tegel eruit, plant erin!
Vier adressen in Koggenland deden mee aan Steenbreek, hoveniersbedrijf G. Weel uit Avenhorn heeft deze op adressen tegels vervangen door winterharde beplanting. Steenbreek wil de leefomgeving vergroenen. Steeds vaker hebben we te maken met extreme weersomstandigheden. In snel tempo verdwijnen veel plant- en diersoorten en raken de levende systemen verstoord. De toename van verharding door o.a. stenen is een van de grootste oorzaken. Elke vierkante meter die vervangen wordt, helpt. Het water kan weer in de bodem zakken, temperatuur wordt getemperd, fijnstof afgevangen, insecten, amfibieën, vogels en kleine dieren vinden weer een leefgebied, mensen voelen zich prettiger en gezonder.

Samen het verschil maken
Gemeente Koggenland organiseerde deze actie samen met Schoner Noord-Holland dat zich inzet voor een zwerfafvalloze provincie. SodaStream, sponsor van Schoner Noord-Holland, trakteert de deelnemers op een fraaie ‘My Only Bottle’. SodaStream helpt mee aan een wereld zonder wegwerpplastic. Een herbruikbare fles bespaart duizenden wegwerpflesjes. SodaStream vindt het als organisatie heel belangrijk om dit soort lokale en regionale initiatieven te ondersteunen. Ieder individu kan een belangrijk verschil maken om wegwerpplastic te reduceren. Op het informatieplein stonden stands van WerkSaam Westfriesland met duurzame producten en Steenbreek met informatie over beplanting in tuinen.

Meer informatie is ook te vinden op www.koggenland.nl. en www.schonernoordholland.nl.