Tijdens de eerste kunstlezing, op 19 januari (van 20.00 tot 22.00 uur), vertelt Martijn Pieters over Johannes Vermeer (1632-1675) en de schilderkunst in Delft.
Johannes Vermeer, nu het boegbeeld van de 17de -eeuwse schilderkunst van Delft, werd in de 19de eeuw weer herontdekt. Daar er maar 36 schilderijen van hem bekend zijn en weinig over hem bekend is, werd hij al snel een mysterie van de Nederlandse schilderkunst.
Beroemd om zijn haarfijn geschilderde interieurs wordt zijn werk over de gehele wereld gewaardeerd en begeerd. Een decennium terug werd een herontdekt schilderij nog verkocht voor 36 miljoen euro! En ook recent hebben restauraties weer nieuwe inzichten in zijn werk gebracht. Toch staat Vermeer niet geïsoleerd, tijd- en plaatsgenoot Pieter de Hooch, lange tijd gezien als beïnvloed door Vermeer, heeft juist invloed op Vermeer uitgeoefend.
Ook het perspectief, waar Vermeer bekend om geworden is, werd al eerder in de Delftse schilderkunst door schilders beoefend. In de lezing zal het gehele oeuvre van Vermeer getoond en besproken worden, aangevuld met andere werken uit de Delftse schilderkunst van de 17de eeuw.
Van 10 februari tot en met 4 juni 2023 organiseert het Rijksmuseum in Amsterdam bovendien een tentoonstelling, waarbij nog nooit tevoren zoveel werken van Vermeer bij elkaar gebracht waren.
De entreeprijs voor de kunstlezingen van Martijn Pieters bedragen 12,50 euro per persoon, per keer (inclusief koffie/thee). Tickets zijn te bestellen via www.debrinkobdam.nl.